Mali: Minimalna cena rada od 1. januara biće 40.020 dinara

September 16, 2022 B2B Support

Od 1. januara iduće godine minimalna cena rada biće 230 dinara po satu ili 40.020 dinara mesečno, što je rast od 14,3 odsto, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Osim toga, neoporezivi deo će biti povećan na 20.712 dinara, dok će i doprinosi za penziono osiguranje biti veći za jedan odsto.

„Na taj način anuliraćemo trošak koji donosi minimalna zarada, kako bismo smanjili mogućnost otpuštanja zbog rasta minimalnih zarada“, kazao je Mali.

Dostignuto je, kako je rekao, više od 81 odsto minimalne potrošačke korpe i da je to ono što je u ovom trenutku moguće.

Mali je rekao da je Vlada usvojila niz mera i najavio da će dalje rasti i penzije, ali i plate dok do kraja 2025. ne dostignu prosek od 1.000 evra.

“Svaki put su slične priče, nismo se dogovorili, 14,3 odsto jeste najveće povećanje do sada, ali razlika sa minimalnom potrošačkom korpom je sve veća i veća. Ona koju smo mi juče kupili I predstavili je danas javnosti je koštala više od 50.000 dinara”, rekao je Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Za 128 dinara, koliko se izdavaja u korpi za obrazovanje, naglasio je, može da se kupi jedna i po sveska.

“Dogovor je da u istoj ravni budu minimalna zarada i korpa, ali taj minimum nije ispoštovan”, ukazao je Orbović.

Čedanka Andrić, predsednica UGS Nezavisnost rekla je da ponuda Vlade nije beznačajna, ali nije dovoljna.

“Moraćemo da o ovome pričamo redovno, a ovo povećanje sada će biti anulirano već početkom godine”, rekla je Andrić.

Predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić čestitao je Vladi i predsedniku Srbije na podršci i razumevanju koje ima za poslodavce i privredu.

Ministarka rada i predsedavajuća SES-a Darija Kisić rekla je da ovakvi razgovori “nikad nisu laki” i da je svima zajedničko to da se radi na nalaženju “najboljeg mogućeg rešenja”.

“ Od momenta kada je minimalna cena rada stupila na snagu početkom godine usvojen je i set drugih mera za poboljšanja uslova života, a cena rada je jedna od mera”, istakla je Kisić.

Izvor: sindikat.rs

SARADNJA

Kontaktirajte nas za više informacija
o svim uslugama koje nudimo.