U „Aptivu” priznali grešku, radno vreme vraćeno sa 12 na 8 sati

July 9, 2021 B2B Support

Po nalogu Republičkih inspektora rada, poslovodstvo fabrike „Aptiv“ Leskovac još juče je donelo odluku da radno vreme vrati sa 12 na 8 sati, a danas je u razgovoru sa predstavnicima Samostalnog sindikata metalaca Srbije priznalo da je napravljena greška.

Predsednik tog granskog sindikata Zoran Marković rekao je medijima, posle razgovora s poslovodstvom ispred ove fabrike, da će se od 5. jula uvesti osmočasovno radno vreme i da su dati dodatni bonusi.

„Poslodavac je prekršio Zakon o radu, njemu se piše prekršajna mera. Ovde je sada važno da se poslodavac vrati u osmočasovno radno vreme“, rekao je Marković.

Objasnio je da je do problema u Aptivu i do uvođenja dvanaestočasovnog radnog vremena došlo zbog velikog odsustva radnika tako da su oni koji rade pod velikim pritiskom i rade previše.

On je kazao da su zato vlasnici pozvali sve radnike „Aptiva“ da se vrate na posao kada započne osmočasovno radno vreme.

„Jer nije korektno da pojedini radnici izgaraju na poslu“, ocenio je.

Predsednik sindikalne oragnizacije u samom „Aptivu“ Marko Todorović kazao je da je trenutno oko 900 od preko 4000 radnika te firme na bolovanju, a Marković je dodao da su u Leskovac pozvani radnici na ispomoć iz Rumunije, Turske i Poljske.

On je izrazio očekivanja da poslodavci poštuju zakone i propise Republike Srbije.

„Ali da bismo mogli nešto da postignemo, morali bismo da imamo 15 posto članstva da bi imali reprezentativnost kako bi krenuli u kolektivno pregovaranje jer kolektivnim ugovorom mogu da se dobiju bolja i veća prava“.

Inače, tokom razgovora sindikalcima je rečeno da je kasno stigla porudžbina od kupca i da su u „Aptivu“ bili prinuđeni da traže način kako da ispoštuju rok.

“Svesni su situacije da krše pozitivne propise, mi smo ih upozorili da to više ne rade jer će u protivnom inspekcija imati puno posla“, dodao je.

Na desetine autobusa prevozi više od 4000 zaposlenih u Aptivu.

Na pitanje Jug medije, ko je „mekši“ pregovarač, predstavnici Aptiva ili Jure, Marković je kazao da je razlika u tome što su u „Aptivu svesni posledice zakona, a u Juri ne poštuju zakone Republike Srbije“

Izvor: sindikat.rs

SARADNJA

Kontaktirajte nas za više informacija
o svim uslugama koje nudimo.