Ministarstvo će nastaviti da podržava rad Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova

April 4, 2021 B2B Support

Povodom obeležavanja 15 godina rada Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, kao i otvaranju Prve interaktivne obuke za miritelje i arbitre u ovoj godini, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da će Ministarstvo nastaviti da pruža punu podršku daljem razvoju i radu Agencije.

„To se odnosi na unapređenje u pogledu propisa, kao i na promovisanje vaših dobrih praksi, kako bi što veći broj poslodavaca i zaposlenih bio upoznat sa zaštitom koja postoji u našoj zemlji. Cilj je da ovakvim skupovima podignemo vidljivost rada ove agencije i ukažemo građanima da postoji mesto gde mogu da se obrate i uz stručnu podršku nađu kompromisna rešenja“, navela je ministarka.

Prof. dr Kisić Tepavčević rekla je da je za 15 godina rada, ova agencija ostvarila bitan rezultat, a to je obezbeđivanje lakšeg pristupa pravdi za sve zaposlene i poslodavce.

„Dogovor je uvek moguć, ali je neophodna dobra volja. Cilj rada ove agencije jeste stvaranje mirne atmosfere prilikom rešavanja sporova i pronalaženje najboljih rešenja koja su interesu zaposlenih i sindikata, ali i Republike Srbije“, navela je ministarka.

Za ovih 15 godina rada pred Agencijom rešavalo se skoro 20.000 sporova od kojih je oko 19.000 individualnih, što znači da su, kako je prof. dr Kisić Tepavčević istakla, građani postali svesni koliki značaj ima ova Agencija i da u nju imaju poverenje.

„Zaštitom individualnih prava iz radnog odnosa radnici su dobili mogućnost da besplatno, brzo i jednostavno dođu do rešenja, a poslodavci da izbegnu skupe i dugotrajne sudske procese. Kroz mirno rešavanje radnih sporova pred Agencijom, ovi troškovi se svode na minimalnu meru u interesu svih, a pre svega građana Republike Srbije“, rekla je ministarka.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević zahvalila je miriteljima i arbitrima na zalaganju i radu i navela da oni imaju najvažniju ulogu u razvoju institucionalizovanog mirnog rešavanja radnih sporova, pored predstavnika sindikata i poslodavaca, i da predstavljaju ogledalo ove agencije, jer su svojim znanjem, stručnošću i zalaganjem prilikom rešavanja postupaka, doprineli da se stekne poverenje građana u Agenciju i njen rad.

V.d. direktora Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, Ivica Lazović zahvalio je Ministarstvu na podršci u radu i naveo da će u narednom periodu prioriteti rada ove agencije biti ostvarivanje bolje saradnje sa sudovim i sa socijalnim partnerima.

Na obeležavanju 15 godina rada Agencije govorili su i predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović, predsednik UGS „Nezavisnost“ prof. dr Zoran Stoiljković i predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić

Izvor: minrzs.gov.rs

SARADNJA

Kontaktirajte nas za više informacija
o svim uslugama koje nudimo.