Gazde ne smeju da uzmu deo minimalca radnicima

May 20, 2020 B2B Support

Posle navoda u nekim medijima da pojedini poslodavci u Srbiji traže od radnika da im, na ime poreza i doprinosa, ustupe deo novca od minimalca koji im je obezbedila država, u Ministarstvu finansija kažu da novac dobijen po osnovu direktnih davanja poslodavci mogu samo da isplate na tekuće račune zaposlenih, a u Savezu samostalnih sindikata navode da im se niko od radnika nije žalio na takve slučajeve, ali poziva državu da pojača kontrolu.

Uredba ne predviđa mogućnost da poslodavci zadrže deo novca dobijenog po osnovu direktnih davanja na ime plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Nebojša Atanacković iz Udruženja poslodavaca Srbije (UPS), komentarišući navode da su pojedini poslodavci od isplaćenog minimalca od 30.367 dinara tražili da im zaposleni vrate 18. 000 dinara na ime poreza i doprinosa, kaže za Tanjug da, po logici, poslodavacu posle isplate minimalaca radnicima ostaje obaveza da plati doprinose, koji iznose gotovo 20.000 dinara po radniku.

Podsetio je na to da je UPS tražio da država poslodavcima oprosti te doprinose i da ih ona plati fondovima, ali da je to verovatno bio suviše veliki zalogaj za Ministartsvo finasija i državu, i naveo da u tom slučaju ne bi bilo dilema.

On je rekao da su se UPS obraćali mnogi poslodavci jer su izračunali da im se više isplati da otpuste zaposlene pa ih kasnije, kada krenu da rade, ponovo zaposle nego da im ostane dug za plaćanje doprinosa, ali da su onda počeli da računaju da im se ipak isplati da ne raskidaju radne odnose.

Kaže da se kao Udruženje privrednika zalažu za interese privrede koja treba da funkcioniše i opstaje, i da uvek plediraju na to da se poslodavci i zaposleni dogovore u obostranom interesu.

– Ima toliko različitih subjekata, teško je reći da li je to možda već bio neki prethodni dogovor, da li je to bio dogovor poslodavca koji je rekao zaposlenom „Ja ću da te otpustim, ili ako te ne optustim, daću ti samo deo ili ću uzeti deo koliko me koštaš“ – rekao je Atanacković.

Naveo je da je u APR-u registrovano oko 400.000 privrednih subjekata, da neki nisu radili, neki su imali smanjeni obim posla, dok su pojedini imali veoma mnogo posla, kao što su oni koji bave snabdevanjem namirnicama.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković kaže za Tanjug da nemaju uvid u tačnost navoda da poslodavci traže deo novca od radnika, ali da, u slučaju da se to desi, preporučuje zaposlenima da to ne rade i da prijave takve eventualne zloupotrebe ministarstvima finasija i rada i sindikatu.

– Poruka Ministarstvu finansija i inspektorima je da naprave neku vrstu kontrole preduzeća i poslodavaca kojima je država dala pomoć da bi im oni dali povratnu informaciju o tome da su sa specijalnog kovid-računa isplatili minimalac radnicima – naveo je Vuković.

Duško Vuković kaže da bi ta dodatna kontrola podrazumevala da država traži od poslodavaca da joj pošalјu skenirane izvode uplata minimalaca na račune radnika.

Navodi da su neki poslodavci sigurno društveno neodgovorni i zloupotrebalјavaju situaciju i da su se tako ponašali i ranije, ali da to mora da bude sankcinisano.

– Država treba da zaista sankcioniše sve poslodavce koji zloupotreblјavaju nešto što je dobar potez, a to je da se u ovim teškim vremenima radnicima obezbedi zarada – kaže Vuković, i navodi da bi u tome pomogao i pritisak javnosti.

On ocenjuje da su mere koje je preduzela Vlada Srbije vrlo dobre.

Izvor: sindikat.rs

SARADNJA

Kontaktirajte nas za više informacija
o svim uslugama koje nudimo.