Teže do keša od prevoza

November 20, 2019 B2B Support

Teže do keša od prevoza: Ko ne opravda markicu, plaća porez 10 odsto

Samo jedna reč dodata članu 18 Zakona o porezu na dohodak građana mogla bi većinu zaposlenih da ostavi bez omiljenog keša koji dobijaju na ime troškova prevoza.

Poslodavci će, ako se Nacrt zakona usvoji u sadašnjoj formi, od 1. januara, moći da biraju da li će radnicima kupovati karte za prevoz, terati ih da donose i pravdaju novac računima ili – na isplaćenu gotovinu početi da plaćaju porez od deset odsto.

Izvesno je da će, kada ovo postane deo zakona, ko se ne pridržava propisa rizikovati da bude kažnjen, pišu “Večernje novosti“.

Ministarstvo finansija je početkom godine izdalo Mišljenje kojim je već nagovestilo da će svaki pređeni metar do posla morati da bude pokriven “dokumentacijom”, ukoliko poslodavac želi da naknada ostane neoporezovana. Doduše, ne postoje podaci koliko se firmi pridržavalo Mišljenja. Jasno je da će slova zakona morati da se drže, ali je teško pretpostaviti šta će izabrati kao najpovoljniju opciju. Najveća je neizvesnost pred zaposlenima koji do radnog mesta ne koriste javni prevoz.

“Treća varijanta, sa plaćenim porezom, bila bi najkomfornija, ali zahteva dodatna sredstva”, objašnjava Rada Stojanović, zamenik urednika časopisa “Računovodstvena praksa”.

bus

“Ne možemo da predvidimo za šta će se poslodavci opredeliti, kao što ne znamo kako većina trenutno radi. Nemamo sada podatak da je bilo kontrola, niti izrečenih sankcija. S obzirom na to da se ovo sada ugrađuje u zakon, biće osnov za prekršaj.

Važeći Zakon o porezu na dohodak građana, kao i Nacrt budućeg, propisuje limit od 3.837 dinara za troškove prevoza bez poreza. Ko isplaćuje više i sada na razliku plaća namet. Novina je što će 10 odsto dodatnog troška imati i svi oni koji ne opravdaju iznose ispod limita.

Najmanje problema nova pravila će doneti firmama sa malim brojem zaposlenih. Pitanje je kako će se prilagoditi veliki sistemi i da li će i radnike koji automobilom stižu na posao terati da uzmu markicu.

“Mi smo pristalice toga da se na sve plaća porez”, kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca.

“Model koji podrazumeva da se iznos pravda računima je previše komplikovan. To znači da bismo bukvalno morali da angažujemo osobu koja bi se samo time bavila. Na kraju, to ispadne skuplje. Kada se tako posmatra, jednostavnije nam je da platimo 10 odsto poreza, nego da se bavimo tolikom dodatnom administracijom. Verujem da će se većina poslodavaca opredeliti za to”, kaže on.

Izvor: B92

 

SARADNJA

Kontaktirajte nas za više informacija
o svim uslugama koje nudimo.